Monday 7 March 2011

Valimised 2011 - mida järeldame enda jaoks?

Võrdlesin 2009 ja 2011.a. valimsite tulemusi Rae vallas.

Kokku kehtivaid sedeleid 2011 - 4113. Kokku kehtivaid sedeleid 2009 - 5781

Saadud hääli 2011 Saadud hääli 2009

RE - 1634 = 39,7% RE - 1885 = 32,6%
IRL - 808 = 19,6% IRL - 1319 = 22,8%
KE - 702 = 17,7% KE - 1805 = 31,2%
SDE - 530 = 12,9% SDE -178 = 3,1%

Mida saab järeldada?
1. Valimiste võitjad vallas on RE ja IRL. Seda saab pidada RE - IRL koalitsiooni toetamiseks vallas.
2. RE suutis Riigikogu valimisteks esitada valla valijate jaoks atraktiivsema nimekirja (Kaja Kallas!)
3. Vallas on oluliselt langenud toetus KE-le.
4 Vallas on arvestatav hulk SDE valijaid.

Lisaks tasuks analüüsida valimiskampaaniat ja teha endale järeldused järgmisteks KOV valimisteks.

4 comments:

  1. Järeldada saame, et IRLi kui erakonna positsioon on vallas palju nõrgem võrreldes kohaliku osakonna omaga. Ühelt poolt näitab see, et osakonna inimesed on tublid olnud, sh enne KOV valimisi.

    Teisalt aga, et osakond ei pingutanud, et tuua erakonnaliidreid valda. Jah, Laar oli küladepäevadel, kuid sellega vist kampaania piirduski?

    Mingi osa IRLi potentsiaalsetest noortest valijatest sai seekord Reformierakond, sest IRLi kandidaadid olid noorte pilgu läbi nõrgemad kui reformil.

    IRLi suurpoliitikute kohtumised valla elanikega ja süstemaatiline aruandlus - mida lubati ja mida tehti, peaksid olema loomulik erakonna tegevus. Seni seda ei ole olnud ühegi erakonna poolt.

    Valimiseelne debatt oli kõigi aegade sisukaim. Aga seni on vähe juttu olnud eelmistest põhiliselt mittetäidetud) lubadustest.

    ReplyDelete
  2. Eriti noored valisid just Ansipit kui isiksust, tema sportlikkuse ja ilusa rühi, sorava jutu, karismaatilisuse pärast. Eriti rõhutati riigimehe spordi armastust.
    Ise rääkisin paljude noortega ja nemad soovitasid ka meie erakonna esimehel hakata mõtlema imago muutmise peale.Habe ja muud :) Sama jutt oli ka paljude naiste seas. Mõtlemisainet?

    ReplyDelete
  3. Lahutame nüüd ikka kohaliku võimu ja Riigikogu valmised. Minu arvates on see võrdlus ja esimene ennastimeltev järeldus täielik mõtetus. Ega siis olles korralikult pettunud IRL ja RE silmakirjalikkusest kohalikul tasandil (maamaks jne) ei hakka mõtlev inimene KE valima riigi tasandil - pragune valitsuse suund ju sobib. Selline dilemma oli kindlasti paljudel. Paralleelselt toimuvad kohalikud valimised annaksid täna täiesti erinevad protsendid ja paneks otsima alternatiivi nii IRL, RE kui ka KE-le.

    ReplyDelete
  4. Siiski, kõigis riikides kontrollitakse toimunud valimistulemuste kaudu ka võimul olevate koalitsioonide toetust.
    Mingit eneseimetlust esmane kokkuvõte ja võrdlus endast küll ei kujutanud. Pigem oli see üleskutse IRL Rae liikmetele tulemusi analüüsida. On meeldiv, kui kaasa mõtlevad ka teised blogijad.
    Võimu teostades on vaja võtta vastu ka ebameeldivaid otsuseid, et nii saavutada lähiajal parem avalik teenus ning järgmisel aastal tekiks ka seaduslik võimalus vallaelanikele soodustuste tegemiseks. Täpselt nii on koalitsioonileppes kavandatud.

    ReplyDelete