Friday 10 December 2010

Lumetõrje prioriteedid

Huvitav, Peetri küla inimesed hädaldavad, et teed kinni, Jüri inimesed ka, Lagedi rahvale vastatakse, et tehnika on kõik Peetris ja Jüris, seal palju rahvast ja provintsid peavad ootama.
Kus siis tegelikult lumetõrje tehnika on ?

5 comments:

  1. Kikas oli kopaga Lagedi alevikus tegutsemas, sain kopa oma kanti ka, läbi Jaanuse ja Veigo. Loodan, et teised ka abi saavad. Tavaline sahk või traktor poleks midagi saanud teha, isegi suur kopp istus kinni.

    ReplyDelete
  2. Eile õhtul lükkasime oma tänavas lund. 30 min hiljem polnud sellest jälgegi. Mõtlesin et pole mõtet kütust kulutada, jätsime selle töö ajaks kui tuul vaibub. Hommikul pool tundi labidatega vehkimist - ja oli kombes. Mõni sai selle peale vihaseks, aga peame õppima suure lume ja tuisuga arvestama, varuma aega ja kannatust.

    ReplyDelete
  3. "Lihtne" inimene ei soovi varuda kannatust, vaid tuleb külavanema ukse taha vallavalitsust siunama.

    ReplyDelete
  4. Uute ennsutatud lumetormidele mõeldes oleks hea, kui vallaelanikud oskaksid välja pakkuda täiendavat tehnikat lumelükkamiseks. Vallavalitsuse lepingupartnerite olemasolev tehnika enamat ei võimalda. Iga täiendava lumelükkajaga on vallavalitsus valmis lepingu sõlmima, kui saaks vaid teada kellegi vastava huvi või valmisoleku.

    Agu Laius

    ReplyDelete
  5. Kuna tegeleme ise lumelükkamisega omal tänaval siis tean et tehnikaga on vahest raske. Samas on kasutamata üks lihtne moodus - lumetormide vahel on vaba tehnikat saada ja siis peab mitte puhkama vaid teed lükkama võimalikult laiaks. Sest kitsad teed kõrgete lumeservadega muutuvad tugeva tuulega 1-2 tunni jooksul läbipääsmatuks. Kui teede äärest on lumi kaugemale ära lükatud ja servad lamedaks silutud siis suurema lume viib tuisk teelt minema. Omal tänaval ära proovitud - toimib.

    Ja veel - traktoristid on tublid, kuid lollid. Selle asemel et laaduriga iga 5 tagant lund teelt kõrvale lükata eelistavad nemad lund suure hooga ühest tänava otsast teise lükata. Lõbus kihutamine kuid sellest on kasu vähe. Meie ise juhendame traktoriste, selleks on abiks taskulambid.

    ReplyDelete