Sunday 12 February 2012

Volikogu istung 16. veebruaril 2012.a.


Sotsiaalmeedia kaudu on juba mõnda aega liikunud kõlakad teatud probleemidest ELVESOga. Tuleb tunnistada, et need probleemid on olemas ning keerulisemad, kui esialgu arvata võis. Viimaste kuude jooksul oleme neile koos koalitsioonipartneriga pingsalt lahendusi otsinud. Selleks toimusid hiljuti ka muudatused ELVESO nõukogus. Probleemid on aga kuhjunud ja pingestanud isikutevahelisi suhteid koalitsioonipartnerite seas ning on kutsunud esile võimukriisi.

Sellised olukorrad lahendatakse tihti uue koalitsiooni moodustamise kaudu, kus iga osapool püüab saada endale suurema osa vallapirukast. Nii on varem korduvalt  võimuvahetus toimunud ka Rae vallas, kus oli perioode, kus vallavõim vahetus iga kolme kuu tagant. Valla arengule sellised võimuvõitlused kasu ei ole toonud.

On selgi korral volikogu liikmetega olnud arutelusid uue koalitsiooni moodustamisest, olen ka ise kohtunud mitme volikogu liikmega ja korduvalt arutanud kujunenud olukorda vallavanemaga.

IRL oleks võinud ka sel korral osaleda uue koalitsiooni moodustamisel, sest pinged on meie koalitsioonipartneri inimeste vahel. Valla arengu stabiilsuse huvidest lähtudes pidasime õigemaks püüda siiski säilitada olemasolevat koalitsiooni ja anda koalitsioonipartnerile võimalus jõuda selgusele oma võimes koalitsioonis edasi töötada. 

Sellest lähtudes esitas vallavanem volikogu esimehele eelnõud muudatuste tegemiseks vallavalitsuse koosseisus, mis toovad kaasa ka muutused volikogu liikmete hulgas.Valla põhimääruse kohaselt esitas 1/4 volikogu liikmetest volikogu esimehele ettepaneku kutsuda kokku volikogu istung vallavanema ettepanekute arutamiseks.
Otsustasin kokku kutsuda vallavolikogu istungi kiireloomulisena 16. veebruaril.

Volikogu materjalidega saab alates esmaspäevast tutvuda VOLISe kaudu.

18 comments:

  1. Oleks hea teada ELVESO ümber tekkinud pingete põhjused. Veelgi parem kui volikogule annavad aru mõlema vaidluspoole esindajad. Vallaelanikke ei huvita juhtide omavahelised probleemid, vaid valla ja valla ettevõtte stabiilne töö. ELVESO tööandjaks on Vallavalitsus, kuid Vallavalitsuse tööandjaks on omakorda vallarahvas, keda esindab volikogu. ELVESO juhtimisega seotud küsimused peavad saama lahendatud volikogus lähtudes vallaelanike huvidest.

    ReplyDelete
  2. Lugupeetud Agu Laius
    Millele tugineb Teie arvamus, et AS-s Elveso on probleemid? On äärmiselt rumal ilma tõenditeta kedagi süüdistada. Hea tava ütleb, et kõigepealt tuleb esitada probleemid ning seejärel anda teise poolele võimalus vastulauseks. Niipalju kui mina olen asjadest aru saanud, siis on kõnealuse ettevõtte nõukogus kaks IRL-i liiget. Kas IRL-i kuuluvad AS Elveso nõukogu liikmeid ei ole Teid, kui volikogu esimeest, kahe aasta jooksul informeerinud ettevõtte probleemidest? Kas Teie informaatsioon AS Elveso käekäigust tuleneb ainult korrumpeerunud vallavanema sõnadest?
    Lugupidamisega
    Vallakodanik

    ReplyDelete
  3. Hr. Kivit ja eelmine anonüümne võtsid minu küsimuse tervikuna kokku - mida konkreetselt ette heidetakse valla ettevõttele, et sellepärast peab kogu valla juhtimise juures muudatusi tegema? Kus siin loogika on ? Kas IRLi esindajad Elveso nõukogus on siis tõesti niivõrd halba tööd teinud?

    ReplyDelete
  4. Head anonüümsed vallakodanikud!
    Oleks kena, kui selliste kirjade saatmisel oma nime alla kirjutaksite. Tavaliselt ma anonüümsetele kirjadele ei vasta. Seekord teen erandi.

    Mina ütlen oma seisukoha välja, kui olen teemasse süvenenud. Antud blogi loos ma ei keskendunud mitte ELVESOle, vaid valla võimukriisile. Võin aga selgitada ka minu seisukohta ELVESO osas.

    ELVESO probleemide teema jõudis minuni möödunud aasta lõpukuudel, kui vallavanem andis mulle neist teada. Sealt edasi on mind kutsutud osalema mitmetel ELVESO teemalistel nõupidamistel ning olen iseseisvalt olukorda uurinud. Olen palunud vallavanemal saata mulle asjakohaseid dokumente ja olen neid analüüsinud. Dokumendiloetelu on pikk.

    Kui olin neisse aruteludesse kaasatud, siis korraldati minu jaoks ka üks ekstra nõukogu koosolek, kus räägiti 5 tunni jooksul palju ELVESO erinevate valdkondade tööst. ELVESO nõukogu liikmed ütlesid pärast, et ka nemad said esmakordselt teada nii palju ELVESOst.

    Seal olid jutuks ka mõned konkreetsed juhtumid vallas, kus ELVESO juhataja lihtsalt selgitas, et ELVESO justkui ei saa ega peagi midagi tegema, et probleem või oma tekitatud probleemid lahendada või nendele koos vallavalitsusega lahendusi otsida.

    Näiteks EL rahadest trasside väljaehitamise käigus, kus Lagedi Kuuse 6 sissesõidu teele ehitati liitumispunkti kaev krundi sissesõiduteele, hakkas sealt pärast ehituse lõpetamist vesi välja voolama (mõned ütlevad, et purskama). Probleem ilmnes 2011.a. suvel, millest ka ELVESO oli teadlik, kuna tema töötaja käis kohapeal. Väljavoolav vesi muutis Kuuse 6 krundile sissesõitmise võimatuks. Sellest räägiti ka pool aastat hiljem kui probleemist ELVESO nõukogu koosolekul, kuhu mind kutsuti, kuid ka sela järeldati, et ei olegi võimalik midagi teha. Pärast seda läksin ise seda voolavat vett veebruari alguses vaatama. Pilt oli jube - elanikud ei pääsenud oma koju, sest vesi aina voolas ja külmus tee peal jäämäeks. Selle kohta kirjutasin üsna tõsise kirja vallavanemale ja ELVESO nõukogule.

    Tulemuseks oli, et samal päeval, kui ELVESO kirja sai, pakuti välja lahendus, mis lubati realiseerida pikema aja jooksul ja ajutise lahendusena tehti kolmandal päeval töid nii, et elanikud saaksid oma krundile ja sealt välja. Probleem oli võimalik lahendada 2 – 3 päevaga, kuid selle lahendamine võttis aega üle poole aasta.

    järgneb...

    ReplyDelete
  5. järgneb ...
    Selliseid näiteid on veel, mõned neist esitas mulle vallavanem, mõnede kohta olen saanud elanikelt infot. See, kui ELVESO ei reageeri vajalikult vallaelanike probleemidele, on minu jaoks väga suur ELVESO juhtimise probleem. Ja ei ole loomulik, et probleem saab lahenduse alles siis, kui sekkub volikogu esimees.

    Teame kõik, et vallas on mitmeid probleemseid arendusi, kus on ennekõike vee- ja kanalisatsiooniprobleemid. Igal neist omad konkreetsed asjad, aga lõppkokkuvõttes peab vallavalitsus leidma neile lahendused. On loomulik, et asjakohased lahendusvariandid koos võimalike rahastamisvariantidega töötab välja ja esitab vallavalitsusele arutamiseks ELVESO koos oma nõukoguga. Seda pole tehtud ka vaatamata vallavanema küsimisele. Jällegi on see hoolimatus vallaelanike suhtes.

    ELVESO on võtnud üsna mugava positsiooni. EL rahadest on ehitatud palju trasse, mis võimaldaks uusi liitujaid. Liitujaid on aga vähe. ELVESOl puudub selge tegevuskava, kuidas liitujaid juurde saada, seda pole isegi mitte arutatud.

    Võin probleemide esitamisega jätkata, kuid juba neist peaks piisama.

    Kõigest sellest olen saanud järeldada, et ELVESO juhtimine ei toimi ja see ongi peamine probleem.
    Jah, ELVESO nõukogus oli 2 IRL esindajat. Olen neilt saanud selle aja jooksul teavet ELVESO kohta, kuid see põhines samuti vaid ELVESO juhataja selgitustel asjade kohta. Kuni senini ELVESO nõukogu kahjuks tõesti ei süvenenud probleemidesse sügavamalt. Kindlasti jagavad ka nemad seda vastutust, et ELVESO juhtimine ei toiminud. Nüüd ongi viimane aeg seda otsustavalt muuta. Nüüd on osa nõukogu liikmeid välja vahetatud ning vallavanemaga ja IRL liikmetega oleme rääkinud, et nõukogu töö peab otsustavalt muutuma.

    ELVESO on 100% vallale kuuluv äriühing ja tema üldkoosolekuks on vallavalitsus. Kui äriühingu juhataja ja ka nõukogu ignoreerivad omaniku tahet, siis vahetatakse välja äriühingu juhtorganite liikmed. Sel korral asusid osa ELVESO nõukogusse kuuluvaid volikogu liikmeid umbusaldama vallavanemat. Selle probleemi lahendamiseks kutsusingi kokku erakorralise volikogu istungi.

    Ja lõpetuseks palun Teid, anonüümne kirjutaja, esitada ka omalt poolt väga konkreetsed faktid oma väite kohta, et vallavanem on korrumpeerunud.

    ReplyDelete
  6. Vahepeal helsitati mulle ja anti teada Raivo Uukkivi üllitisest tema foorumis.
    Siin saab vaid vastata, et Raivo Uukkivi aga püüab sogases vees kuldkala püüda ja katsub selle nimel IRL liikmeid omavahel tülli ajada. On ju tekkinud jälle võimalus vallas võimule saada.
    IRL Rae juhatus pidas asjakohase juhatuse koosoleku ja oli asjade käiguga nädalavahetusel kursis. Iga IRL liige saab alati mulle helistada, kui see vajalik on ja võin kõike omalt poolt selgitada.

    ReplyDelete
  7. Agu. Ma ei saa paraku nõustuda, et sinu kommentaaris toodud näited ELVESO töö kohta kinnitkasid seda, et ELVESO juhtimine ei toimi. Seda küll, et on probleemid. Ka mõne vallaametniku töö jätab soovida paremat. See aga ei tähenda, et kohe peaks välja vahetama vallavanem.

    Ma võin tuua vastupidiseid näiteid kus ELVESO on teinud head tööd, vahest ka rohkem kui oli kohustatud. See et ei ole tegevusplaani liitujate juurdesaamiseks - no kui arendus ja ehitus jäi seisma 2-3 aastaks, mida sa siin ikka planeerid?

    Kahjuks ma ei saanud konflikti põhjustest piisavalt infot ei sinu kommentaarist, ega opositsiooni poolt ffoorumis avaldatust. Minul on tunne, et käib lihtsalt isiklike suhete klaarimine mudases vees.

    ReplyDelete
  8. Vabandan oma jätkuva anonüümsuse pärast, kuid mulle jääb samuti selkgusetuks Elveso juhtiv roll Rae Valla poolt kehtestatud detailplaneeringute, ehk nn arendusalade, probleemide lahendamisel. Kes seda elu siis vallas juhib ? Kas Rae vald või Elveso? Kas on tuua äkki konkreetsed näited, kus As Elveso on oma tegevusega mõne arendusala probleemid tekitanud?

    ReplyDelete
  9. Jüri,
    Blogi ei ole koht, kus saab esitada kogu analüüsi ELVESO juhtimisprobleemidest.

    Minu jaoks vallavolikogu liikmena on peamiseks probleemiks, kui ELVESO põhjustatuna tekib valla elanikel probleeme, need kestavad väga pikalt ja ELVESO ei peagi nende lahendamist oma ülesandeks. Esitasin vaid ühe näite, aga neid on väga palju.

    Probleemsed arendused ja uued liitujad ei ole omavahel seotud, vaid on kaks täiesti isesesvat teemat. Ehitatud trassidega on ette valmistatud väga palju liitumispunkte väga paljude kinnistute juurde, et vabaneda kaevudest ja reovee kogumismahutitest, mis on ohtlikud põhjaveele ja keskkonnale laiemalt. Igast liitujast peaks ELVESO olema huvitatud, kuna see on tema tulu, kuid monopoolse ettevõttena on ta siin passiivne (vaid kiirele rahale orienteeritud). Kõik see aga kajastub teenuste hindades.

    ELVESO juhtimise probleem on ka ELVESO nõukogu nõrkuse probleem.
    Vallavalitsus omab konkreetsetes valdkondades äriühingut, kus on vastav kompetents, mis tähendab, et see kompetents peab olema neis küsimustes rakendatud valla huvides kogu monopoolse ettevõtte vastavates teenuspiirkondades, sh ka lahenduste (ka finantseerimisskeemi) väljatöötamine probleemsetes arenduspiirkondades. On mõeldamatu, et vallavalitsus peaks sinna kõrvale looma veel oma struktuuris sarnase kompetentsikeskuse ja inimesed tööle palkama.

    ELVESO on hakanud ennast käsitlema kui tavapärast äriühingut, mille ainsaks eesmärgiks on võimalikult suure kasumi teenimine ja võimalikult väheste kulude tegemine. Seda kõike vallaelanike arvelt (ütles Toomas Heinaru selle Kuuse 6 juhtumi puhul mullegi,et ELVESOl ei ole selle kordategemiseks raha!!!!!! Kas see oli väljapressimine?).

    Selline on ELVESO juhataja lähenemine ja selle lähenemisega nõustus ka ELVESO senine nõukogu.
    See on ELVESO puhul vallavõimu poolt vaadatuna väga suur juhtimisprobleem.

    ReplyDelete
  10. Oot-oot, palun selgitust. Elveso on vallaettevõte ja suhete struktuur on lihtne:
    Kõige kõrgemal seisab vallarahvas.
    Rahvast esindab volikogu.
    Volikogu määrab Vallavalitsuse.
    Vallavalitsus määrab Elveso nõukogu.
    Elveso nõukogu annab suunajuhised juhatusele.

    Ja nii nad peavad ka üksteisele alluma. Juahus nõukogule, nõukogu Vallavalitsusele jne...

    Elveso nõukogu peab suunama juhatust, et see täidaks Vallavalitsuse korraldusi (seaduse piires), mille vastavust elanike huvidele kontrollib volikogu. Kus on selles ketis lüli mis ei ei täida oma kohustusi või ei allu oma tööandja korraldustele? Ja kui siis miks ei täida?

    ReplyDelete
  11. “Tere Sm. Laius!

    Tervitusi siit ilmast!
    Ma mäletan hästi, kuidas sa käisid Nõuka ajal kirikutes luuramas, kes seal käivad ja küünlaid asetavad või kogunisti mõne muu antiketserliku sammuga midagi korda saatsid. Seejärel kiirustasid Keskkomiteesse ette kandma, kes need isikud olid, et neile ikka nõukogude korra vääriliselt saaks karistusi määrata. Ennast sellisel moel rahuldasid.
    See oli väärt kool, mida nüüdses Rae vallas saab edukalt ära kasutada – pugemise, lömitamise ja oma erakonnakaaslaste mustamisega.

    Sinu mainitud Elveso nõukogus on ka IRL-i liikmed, kes tõesti – oskavad ka ise mõelda, otsustada ja vastutust võtta. Erinevalt sinust on neil ka küllaldaselt teadmisi ja kinnitust neile otsustele.

    Sina oled vist jõudnud tagasi nooruse maile ehk meditsiiniliselt väljendudes – vanadusliku dementsuseni.

    Ilusat õhtut ja meeleolukat vallavanema ... noolimist! Seda see võimukas mees ju kõigile oma nõudmistele seletuseks käsib teha.
    Ja olgu tema jalgade samm sama kerge kui meil, vanadel kommaritel, siin Põrgu sütel kõndides...”

    Antud kirjutis on ilukirjanduslik väljendus, mis põhineb tõsielul ja kohalike inimeste jutustustel.

    ReplyDelete
  12. Jah, nii tegutseb vallas opositsioon, nagu ülalolev komm ja kommija. Seda praktiseeritakse eriti innukalt Raekodaniku foorumis.
    Tõde on vaid selles, et olen olnud komparteis, mida ei ole ka kunagi salanud. Seisab minu CV-ski. Mingitel kirikuskäimistel ei ole osalenud ega neid korraldanud. Keskkomiteesse ega muudese komiteedesse mingeid kaebusi ei ole esitanud. Kommija mäletamine on vaid talle antud korraldus.

    Mina olen kahetsenud ja järeldused teinud ning kui kirjutan, siis alati oma nime all.
    Anonüümne kirjutaja on saanud jälle korralduse anonüümselt kirjutada ja valet levitada, nagu ta on seda teinud nii nõukaajal kui ka selle järel pidevalt.

    Kõik see näitab vaid valla praeguse opositsiooni olemust ja püüdlusi.
    Järgmsied sellelaadilised postitused siin blogis kustutan.

    ReplyDelete
  13. Jüri, Sa küsid õigeid küsimusi. Ka minul sama meelel - kui juhatus keeldub valla nõudmisi täitmast, kui nõukogu keeldub valla nõudmisi täitmast, kui valla nõudmiste tulemusena algab valla juhtimises ulatuslik tõmblemine - siis mis toimub? Põhjuseks pakutakse avalikult śuvalist häma - suure ehitustegevuse tulemusena on üks probleem (kuuse tn, mis sai lahenduse), Elveso, kes peaks tagama oma klientidele kvaliteetse veeteenuse, pole teinud vallavalitsuse tegemata tööd ? Kus on loogika ? Milline on tegelik etteheide valla-asutusele - mina küsiksin - kui palju on valla ettevõte teeninud siis kasumit ? Mida on sellega tehtud ? Kas teenuse kvaliteet on läinud paremaks või pigem mitte ? Kas on oodata hinnatõusu, kui jah, siis miks ja millises ulatuses ? Kas ettevõte on jätkusuutlik, kas saame vähemalt tänasel teenuse tasemel teenust ka tulevikus ? Hr Laius , viitasite, et vallale kuuluv ettevõte ei peaks tegutsema kasumilku ettevõttena - siis peaks ju tema äriline vorm midagi muud olema, vallaasutus, mittetulundusühing, sihtasutus vms. Seni kuni on tegemist Aktsiaseltsiga, ei saa ju temast ka mitte midagi muud oodata `? Kus on etteheide ? PS. anonüümsus on paraku jätkuvalt õnnistus, loodan et Te ei pane pahaks. Lõpetuseks mainin et meil kõigil on ajalugu, mille osas suuremal või vähemal määral uhkust ei tunne, kuid igal võimalikul juhul seda nina alla hõõruda ei ole kuigi haritud inimese teguviis,

    ReplyDelete
  14. Teema algas sellest, et vallas on tekkinud teatud võimukriis, kus osa reformierakondlastest volikogu liikmeid on lahku löönud koalitsioonist.
    IRL on selles asjas juba pikemat aega öelnud, et see on RE probleem ja IRL ootab sellele lahendust. Seda teavad samast ajast ja on aktsepteerinud ka eraldunud reformierakondlased.
    Seda rääkisin pühapäeval ka suurt tähelepanu pälvinud kohtumisel Raivo Uukkivi ja Tarmo Klaariga. Enne seda laupäeva õhtul oli koos IRL Rae osakonna juhatus, kus arutasime veel kord üle IRL seisukoha. Seal teavitasin juhatust ka sellest, et pühapäeva hommikul kohtun Uukkivi ja Klaariga ning soovisin IRL seisukohta minu volituste ulatuse kohta. Seisukoht oli ühene - IRL on koalitsioonis RE-ga ja kuni koalitsioon kestab, toetab IRL vallavõimu stabiilsust. Kordasime ka üle, et võimukriis on RE probleem ja ootame partnerilt lahendust. Ütlesin seda ka veel kord RE juhtidele. Nemad olid koos pühapäeval ja kell 16.45 tõid oma lahenduse, mis tähendas erakorralise volikogu kokkukutsumist. Kontrollisin esitatud dokumendid üle ja kuna kõik oli korrektne, siis kutsusin kell 17.10 volikogu istungi kokku 16.02.

    Üheks kriisi põhjuseks olid erinevad arusaamised ELVESO juhtimise asjas reformierakondlaste vahel, mida on tänaseks arutatud juba vähemalt 3 kuud. Ühist arusaamist ei ole tänaseni tekkinud. Vähemusse jäänud reformierakondlased otsustasid asuda koostööle opositsiooniga ja koos umbusaldada vallavanemat. Kuna arvutuslik häälte ülekaal oli minimaalne, siis sooviti juurde saada ka IRL volikogu liikmete hääli. See oli pühapäevase kohtumise sisuks. IRL jäi oma seisukohtade juurde ja seisab jätkuvalt valla arengu stabiilsuse eest.

    Mulle on selle aja jooksul paljud vastandunud volikogu liikmed rääkinud nii vallavanema kui ka abivallavanemate vastuvõetamatust tööstiilist, kompetentsuse puudumisest ja vihjanud kuritegudele. Kõike seda siiski vaid emotsioonidele tuginedes. Mingit kvaliteedi paranemsit pühapäevasel kohtumisel välja ei pakutud. Olen vastanud, et kui RE volikogu liikmed ei ole rahul oma vallavõimu juurde soovitatud liikmete tööstiiliga, siis on vaja seda erakonnas arutada, vajadusel soovitada uued inimesed. Kuritegude osas olen soovinud fakte, kuid neid ei ole kellelgi olnud esitada. Palusin siingi teemas ühelt anonüümselt kommentaatorilt neid fakte. Seni ei ole neid esitatud.

    ELVESOst. Hea, et ELVESO teema on esile kerkinud. Igal juhul see tähendab, et probleemid on olemas ja nendega tuleb tegeleda. Kui aga probleemide tõstatamisel vallavanema poolt muutus asi emotsionaalseks ja isiklikuks (mõlemalt poolt), siis seda enam on vaja see kriis ka lahendada. Ei saa kesta olukord, kus ELVESO nõukogu arutades asja vallavanemaga nõustub (osaliselt) ühtede seisukohtadega ja seejärel pidades nõukogu koosolekut koos ELVESO juhatuse liikmega jõuab teistsugusele arusaamisele.

    Möönan - eksimusi selle olukorra arutelude juures on olnud igal osapoolel. Kuid on üsna mõttetu tegevus hakata analüüsima neid eksimusi ja nende kaalu selmet otsustada, kuidas taastada vallavalitsuse ja ELVESO koostöö ja määrata, kes mida ja kuidas peab tegema. See on ELVESO nõukogu roll ja see eeldab äriplaani ja tegevuskava vastuvõtmist ning nõukogu töökorra kehtestamist (mulle teadaolevalt selliseid dokumente hetkel ei olegi).

    Vallale kuuluv (ja mitte ainult) monopoolne äriühing peab olema kasumlik kontrollitud ulatuses. Vallavalitsuse ja talle kuuluva äriühingu vahel peab olema läbi räägitud ja kokku lepitud tööjaotus ja dokumentide liikumise ja nende menetlemise kord. ELVESO on kavandanud üsna suure hinnatõusu, kuid selle kalkulatsioon ei ole läbipaistev.

    P.S. Tegin erandi anonüümsusele selles teemas ja jään selle juurde. Edaspidi erandeid ei tule, sest anonüümsust kasutatakse laimamiseks. See võimalus on Raekodaniku foorumis olemas ja selle omanik peab seda õigeks ja vajalikuks.

    ReplyDelete
  15. See et probleemid Elveso ja Vallavalituse vahel on tekitanud võimukriisi näitab vaid seda, et probleemide lahendamisega on hiljaks jäädud. Pole mõtet süüdlast otsida vaid peab välja vahetama isiklikke pingeid tekitavad persoonid. Ma ei leia, et väljavahetamist vajab Vallavanem või Elveso juhataja. Pigem peaks siin muutma Elveso nõukogut ja leidma sobivam vallavalitsuse esindaja probleemidele lahenduste otsimiseks.

    Nüüd konkreetselt asjadest kus ma ei saa Aguga nõustuda.

    1. "Probleemsed arendused..."
    Need on eelkõige Vallavalitsuse mure, sest need arendused (ja nendega seotud probleemid) tekitasid eelmised vallavalitsused, mitte Elveso.

    2. "Igast liitujast peaks ELVESO olema huvitatud, kuna see on tema tulu, kuid monopoolse ettevõttena on ta siin passiivne (vaid kiirele rahale orienteeritud)"

    Ei nõustu. Elveso ei saa sundida kedagi vägisi liitumislepingut sõlmida. Küll peab aga jälgima, et keegi ei kasutaks teenust tasuta. Ja kui keegi reostab loodust, siis see on Vallavalitsuse Keskkonnaameti asi, mitte Elveso mure.

    3. "ELVESO on hakanud ennast käsitlema kui tavapärast äriühingut, mille ainsaks eesmärgiks on võimalikult suure kasumi teenimine ja võimalikult väheste kulude tegemine."

    Rumalus. Agu, tutvu Elveso 2011. aasta aruandega. Kuule, aruandeperioodi kasum 54 043 EUR - kas seda sa nimetad suureks kasumiks pea 4 mil käibega ettevõtte jaoks?

    See et Elveso selliste vahenditega ei saa juurde võtta kohustusi, nt investeerida suuremate probleemide lahendustesse, on ka ilmselge. Kuid kordan, need kõik on jooksvad lahendatavad küsimused mis ei tohiks võimukriise tekitada.

    ReplyDelete
  16. Lugesin väga kiiresti läbi, võimalik et leidsin Hr Laiuse selgitustest põhiprobleemi üles:
    "Ei saa kesta olukord, kus ELVESO nõukogu arutades asja vallavanemaga nõustub (osaliselt) ühtede seisukohtadega ja seejärel pidades nõukogu koosolekut koos ELVESO juhatuse liikmega jõuab teistsugusele arusaamisele."
    ELVESOle antakse erinevaid korraldusi erinevatelt tasanditelt. Kriis on olemas, sest vallajuhtidel puudub terviklik ja ühtne ettekujutus ELVESO kui ettevõtte eesmärkidest ja strateegiast.Väga raske on sellises olukorras ettevõtet juhtida.
    Kuidas ühe ettevõtte juhtimiskriisist totaalne võimukriis on kujunenud, seda teavad vaid asajosalised ise.

    ReplyDelete
  17. Lõpp hea kõik hea, vähemalt on Kasemaa saadud Elveso juhatusse. Ilmselt on nüüd pädevust Elvesos ülegi, sõltumata asjaolust et ainus asi mida eelnimetatud kodanik pidi eelmise tööandja juures tegema (üldplaneeringu kehtestamine), pole siiamaani valmis saanud.

    ReplyDelete
  18. Ma kuulasin Elveso nõukogu arvamusi olukorra kohta osakonna juhatuse koosolekul. Nagu ütlesin koosolekul, nimetatud põhjused ei ole minu jaoks veenvad, pigem otsustatule põhjenduste leidmine.

    Ainus tõsiseltvõetav argument tuli Priit Põldmäe suust: "Tekkinud olukorras ei saa ettevõtte töötajad edasi normaalselt töötada, neil puudub kindlustunne selles mis hakkab homme juhtuma. See mõjutab negatiivselt vallaelanike teenindamist". Sellises olukorras oli mitu lahendust, üks halvem kui teine. Otsustama pidi nõukogu.

    Kordan ka siin, et ma usaldan nõukogu irli liikmeid otsuste langetamisel, kuid jään oma arvamuse juurde: ei ole põhjendatud kiire Elveso juhi vahetus enne konkurssi korras sellele ametikohale uue juhi leidmist. Nii otsuste tegemiseks kui ka nendele hinnangute andmiseks peab olema kompetents. Minul selles valdkonnas seda piisavalt ei ole. Kas ka otsustajatel oli?

    Ootan pikemat avalikku selgitust nõukogu liikmetelt.

    ReplyDelete