Wednesday 30 November 2011

Tere hommikust, raha

2011. aasta märtsis said Rae valla volikogu 17 liiget hüvitust eurodes, kuid krooni numbrites. Iga volikogu liige sai 145-384 eurot, 9-25 euro asemel. Tegemist oli raamatupidaja inimliku eksimusega. Mina sooviks saada ausad vastused, vähemalt IRLi volikogu liikmetelt:

Kuidas on võimalik, et inimene ei märka sellise summa tekkimist oma kontole? Kas:

1. Inimene on rikas ja sellse tühise summa laekumist ei pane tähele. Siiski, kui inimene ei jälgi täpselt oma isiklikke rahaasju, kuidas ta suudab süveneda valla finantsidesse?

2. Inimene märkas laekumist, kuid ei pidanud vajalikuks sellest teavitada? Vaid 8 kuud hiljem ja vaid üks volikogu liige Indrek Uuemaa esitas selle küsimuse.

Sooviks teada ülejäänud 16. volikogu liikmete nimed.



1 comment:

  1. Jüri,

    Vallavalitsuse rahandusameti juhataja Tiit Keerma andis juba selgituse tekkinud olukorra kohta:

    Volikogu liikmetele volikogu tööst osavõtu eest makstava tasu arvestamisel on tõepoolest juhtunud kahetsusväärne eksitus.

    Volikogu liikmetele maksti tasu jaanuari kuu eest 2011.a. 1.märtsil (neile ei ole määratud kindlat väljamakse kuupäeva). Arvestamise aluseks koostati tabel, milles fikseeriti volikogu liikmete tööaeg volikogus ja komisjonides. Nimetatud tabelis on aga tunnitasu endiselt märgitud kroonides. Raamatupidaja paraku ei märganud tabeli neljandas veerus olevat märget "kroonides" ja sisestas 12. veerus esitatud summad palgaarvestusprogrammi. See oli inimlik eksitus, sest töötaja ei oodanud märtsi alguses esitatud tabelis enam kroonisummasid. Ekslikult maksti 17-le volikogu liikmele, kes said liigselt kätte töötasu (netosummad) sõltuvalt töötatud ajast 145 - 384 eurot, kokku 3 682,61 eurot.

    Võlaõigusseaduse § 1028 lõige 1 alusel nõutakse liigselt makstud summad tagasi. Kõik seotud isikud saavad personaalse kirja, kus on kirjas igaühelt tagasinõutav summa.

    Volikogu esimehele makstav tasu oli fikseeritud kindla summana, st. ei sõltunud volikogus ja komisjonides kohaloldud ajast. Seetõttu ei olnud temale tasu arvestamise aluseks nimetatud tabel, vaid palgaarvestusprogrammis määratud kindel summa. Volikogu esimees sai töötasu kätte 10.veebruaril 504,90 eurot.

    Lõpuks tahaks tõesti tänada Indrek Uuemaad, kes ainsana 17-st liigset raha saanud volikogu liikmest sellest teavitas.

    Muidugi oleks kena, kui inimene, kellele on eksituse tõttu rohkem raha üle kantud, annaks sellest võimalikult kiiresti teada. Aga ega siin mingit klaperjahti ka pidama ei ole vaja hakata. Nagu Tiit Keerma ka teada andis, neid rahasid kantakse üle ebaregulaarselt ja eks seegi hägsutas asja.

    ReplyDelete