Friday 6 April 2012

Lagedi kool ja poliitikategemisest vallas

Vallavalitsusele tuli kiri Lagedi kooli direktorilt, milles teavitati, et liiguvad kuulujutud, nagu kavatseks vallavalitsus pärast kooli rekonstrueerimist ikkagi kooli 6-klassiliseks muuta.
Need kuulujutud olid kuidagi väga hästi ajastatud. Just praegu mõtlevad lapsevanemad, millisesse kooli oma laps sügisel panna. Paljud teevad valiku ka selle järgi, kas kool on 6 või 9-klassiline ning viivad lapsed mujale, kui koolis ei saa käia põhikooli lõpuni. Lagedi kool on aga jätkusuutlik, kui võimalikult paljud piirkonna lapsed käivad Lagedi koolis. Kuulujutt oleks võinud mõjutada lapsevanemaid oma valikuid muutma.
Nendel kaalutlustel pidid vallajuhid reageerima ning vastasid kuulujuttudele avaliku kirjaga Lagedi kandi elanikele, mis avaldati valla veebilehel ja Rae Sõnumites.
Millegipärast on see vallajuhtide järjekordne Lagedi kandi elanike huvide eest seismise  kinnitus, et Lagedi kool jätkab põhikoolina, saanud väga tugeva opositsioonipoliitikute rünnaku osaliseks. Kooli direktori kirja nimetatakse direktori luuludeks, vallajuhtide tehtud avaldust nimetatakse ülereageerimiseks jne. (Kõike seda muidugi opositsiooni foorumis). Lisaks veel ähvardused valla paari kooli direktori suunas.
Kahjuks kuulujuttude algatajat ei ole võimalik välja selgitada, kuid kui ilmneb vähimgi märk Lagedi elanike huvidele vastutöötamisest, pidid vallajuhid reageerima ja veel kord kinnitama, et mingeid muutusi kavandatud plaanides ja valla arengukavas kirjas oleva osas ei ole kavandatud.
Tundub, et see reageerimine tabas opositsiooni valusalt.  Pärast möödunud kolmapäeval  toimunud komisjoni koosolekut tulid kõik kohal olnud opositsionäärid ühekaupa ja koos mulle ütlema, et nemad (mitmed ka Lagedi elanikud ja Raivo Uukkivi, kes ütles, et kui midagi vallas toimub siis teaks tema sellest kindlasti esimesena) ei tea neist kuulujuttudes midagi.  Paistis natuke liiga energilise püüdena teada anda, et nemad olid puu otsas, kui pauk käis.
Samas aga mängib Raivo ise oma foorumis mõttega, et vallavalitsust ei saa usaldada ja õhutab nii neid kuulujutte veelgi.
Jääb ka arusaamatuks vallajuhtide väga tasakaaluka ja Lagedi elanike huve kaitsva, mitte kedagi ründava avaliku kirja avaldamise pahakspanemine opositsiooni poolt. Paistab välja paanikana. Ja miks ka mitte – praeguse opositsiooni liikmed andsid ise Lagedil kooli rekonstrueerimiseks ja muudegi tegevuste osas 6 aastat vaid lubadusi, kuid võimul olles ei teinud suurt midagi. Praegune vallavõim arutas küll pikalt ja energiliselt Lagedi elanikega kooli probleeme, kuid kokkuleppe järel viib kokkulepitut ka ellu. See ei meeldi opositsioonile ning sellest võin järeldada ka teadlike rünnakute ja saboteerimiskatsete kavandamist.
Kuulujuttude levitamise korral tasub alati küsida, kes loodavad sellest mingit kasu lõigata. Jätan lugejate analüüsida, kes sellest kuulujutust võiksid kasu loota.


2 comments:

  1. Kuulujutud liiguvad jah. Samas ei saa ma leida ühtegi inimest ega jõudu kellele see oleks kasulik. Ainus võimalik pikaajaline intriig, et kui Lagedi inimesed ei usalda kooli ja ei pane sinna lapsi, siis saaks süüdistada kooli juhtkonda halvas töös. Kas nii saab tegutsega mõni koolist lahkunud pedagoog ma sooviks väga kahelda.

    Selgust lisaks teadmine miks hiljuti lahkus töölt kooli õppealajuhataja. Kas osakb keegi vastata?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagedi kooli rekonstrueerimine on jõudnud nii kaugele, et uuele hoonele pandi nurgakivi. Kõik märgid kinnitavad, et valmis jõutakse tähtajaks - 1. jaanuariks 2013.a.

      Delete