Tuesday 8 October 2013

Kuidas parandada volikogu kvaliteeti?

Rae valla FB grupis esitas Agu Laius sellise lihtsa küsimuse. Panen arvamuse ka siia.

Et tulevane volikogu ei jääks kehvaks siis:

1. Ei vali poliitikuid-ametnikke. Paljud kandideerijad soovivad läbi valimiste saada/säilitada töökoht vallas. Selle asemel, et palgata tööle häid juhte, võitjad lihtsalt jagavad ametipostid oma vahel.

2. Ei vali neid, kes jagavad lubadusi. Vald on kaugel sellest, et täita seadusega pandud kohustused. Keegi ei luba täna et "Täidame kõik seadusest tulenevad valla kohustused". Mina alustaksin ikka sellest, mis on seadusega ette nähtud. Selleks kulub vähemalt 5-6 aastat, arvestades valla rahalist seisu.

3. Ei vali erakondade liikmeid (nimekirjadest otsime neid, kes ei pea alluma partei ladvikule). Kui volinikud hääletavad juurdunud ärapanemise põhimõttel "koalitsioon toetab vallavalitsust, opositsioon on reeglina vastu", siis demokraatiat ei ole.

4. Teeme vallavalitsuse tegevuse läbipaistvaks läbi valla ametliku foorumi. FB lahendused selleks ei sobi mitmel põhjusel. See idee oli 3 a tagasi Refi poolt tagasi lükatud. Hetkel on VV tegevus läbipaistmatu mitte ainult elanikele, vaid ka volikogu liikmetele (nt vilets prügivedamise hange), selle kohta ei oska selgitusi anda isegi volikogu esimees.

5. Valime ausad ja otsekohesed inimesed (nt Peeter Lorents on väärikas inimene, aga avalikkusele vähe tuntud).

6. Ei vali inimesi, kes ei suuda isegi oma elu korraldada (nt Indrek Varik, lapse elatise võlg 13386.84€). http://www.kpkoda.ee/content/elatise-võlgnike-nimekiri/elatise-võlgnike-nimekiri-0

7. Paneme ametnikud lõpuks tööle. Kui vallavalitsus ei suuda vastata inimestele 30 päeva jooksul, siis peab volikogu otsusega kehtestama ametnikele selle eest trahvi.

4 comments:

  1. Jüri, ei ole ilus, kui kuritarvitad Sinu käsutuses olevaid võimalusi valimiste üksikkandidaadi programmseisukohtade tutvustamisel. See on minu jaoks veel Sinu avastamata külg.
    Eks valimistulemused annavad muidugi meile kõigile hinnangu.
    Meelsamini aga loeksin, mida Sa soovid valla arengu heaks ära teha. Neid mõtteid Sul aga ilmselt ei olegi.

    ReplyDelete
  2. Minu jaoks oli üllatuseks, et Agu Laius helistab ja nõuab blogi postituse kustutamist. Kes on Agu Laius, järjekordne tsensor? Igal inimesel on õigus avaldada seisukohti ja tõest infot.

    ReplyDelete
  3. Jüri, inimestel on erinevad eetilsied põhimõtted. Antud juhul erineme selle poolest, et mina ei poolda inimeste eraelulisi teemade avalikkuse ette toomist. Sina juhul, kui pead seda õigeks, võid seda teha kanalites, mis on Sinu eetiliste põhimõtetega sarnased.

    ReplyDelete
  4. Agu, kohtuotsused ei ole eraeluline teema. Seaduserikkumised on alati avaliku huvi objektiks. Seepärast oma lapse elatise võlgniku avalikustamine on seadusega ette nähtud.

    ReplyDelete