Friday 17 February 2012

Erakorralisest istungist

Kommentaar 16.02.2012.a. Rae valla volikogu erakorralisele istungile.


Ma leian et IRL peaks mängima suuremat vahendaja rolli Elveso juhatuse ja Vallavalitsuse vahel tekkinud pingete maandamisel kasutades selleks võimalusi Elveso nõukogus.

6 comments:

  1. Mis eile volikogu istungil toimus?
    Sissejuhatuseks anti üle opositsiooni avaldus vallavolikogu esimehele umbusalduse avaldamiseks. Sellega oli volikogu istungi meeleolu loodud.
    Jah, kolm reformierakonna nimekirjas olnud volikogu liiget ühinesid opositsiooniga. oli ELVESOga seonduv oli ettekäändeks. Kõik poolt vahetanud volikogu liikmed olid ELVESO nõukogus.
    Vallavalitsus hakkas möödunud aasta sügisel huvi tundma, kuidas ELVESO töötab ja kuidas toimub ELVESO juhtimine nõukogu poolt ja mida teeb juhatus, milliseid küsimusi esitab ta nõukogu päevakorda ja kas on olemas ettevaatav tegevuskava. Huvilistel tasuks tutvuda ELVESO nõukogu koosolekute protokollidega viimastel aastatel.
    Vallavalitsuse ja nõukogu liikmete ühisarutelude käigus, kuhu mingil etapil kutsuti ka mind, oldi ühel meelel, et ELVESO juhtimine jätab soovida, jõuti ka arusaamisele, et ELVESO juhatus vajab uuendamist. Siis aga algas kassi-hiire mäng. Ühe laua taga oli üks jutt, seejärel ELVESO nõukogu koosolekul jõuti vastupidise tulemuseni. Nii palju kordi. Nagu ikka – lõpuks jõuti ühe või teise inimese isikuomaduste arutamiseni ja toodi uuesti esile aastate tagant isikute vahelised pinged. ELVESO nõukogu ei soovinud täita omanikult saadud ettepanekuid. Vastuseisu sai Vallavanema pakutu, et kaasata ELVESO nõukogusse ärilist kompetentsi, kutsudes sinna valla suurettevõtete esindajad.
    Kuna RE 3 volikogu liiget, kes olid ka ELVESO nõukogu liikmed, reastusid volikogus opositsiooni, siis see tõi kaasa võimukriisi vallas. Koalitsioon jäi ajutiselt 10-liikmeliseks. IRL andis koalitsioonipartnerile teada, et toetame vallajuhtimise stabiilsust ja koalitsiooni säilitamist, aga lahendust olukorrale ootame RE-lt. Pühapäeva õhtul esitaski RE lahenduse, mis eeldas volikogu istungi kokkukutsumist, mida ka tegin, sest nii näeb ette valla põhimäärus.
    Järgneb ....

    ReplyDelete
  2. Järgneb ....
    Muidugi oleks IRL võinud hakata opositsiooniga võimu üle kauplema ja nii endale vallavõimu juures kohti juurde taotlema. IRL selliselt ei käitu, meid ei õnnestu ära osta. Küll sain kurikuulsal pühapäevasel kohtumisel ja selle järelkajades teada, et ülejooksikud on seda teinud ja mõnedki ennast opositsioonile müünud. Lisaks oli kavas vallavanemaks või vallavalitsusse tagasi tuua Enn Mänd!!! Minu mõjutamiseks lubati juba siis, et vastasel korral avaldatakse mulle umbusaldust. Mind see rööpast välja ei löönud, jätkasin tegutsemist, nagu IRL Rae juhatus oli otsustanud. Anti mõista, et kui mitte mina, siis keegi IRL-ist ikka liitub opositsiooniga. Surve missugune! Ja siis räägiti ka, et IRL võiks opositsiooni toetada.
    Volikogu istungil oli tulenevalt kahe senise vallavalitsuse liikme volituste peatamise tõttu ning avalduse ja valla valimiskomisjoni otsusel volikogu liikmed ka Aivo Hommik ja Meelis Kasemaa. See taastas koalitsiooni häälteenamuse.
    Vallavanem esitas volikogule ettepaneku muuta vallavalitsuse struktuuri ja kinnitada uued vallavalitsuse liikmed. Probleem tekkis just teise otsuse vastuvõtmisega, kuna eelnõus oli ka punkt, tänada seniseid vallavalitsuse liikmeid preemiaga kahe kuu töötasu ulatuses. Volikogu esimehena tegin ettepaneku, et selle otsuse punkte oleks vaja hääletada punkt-punktilt. Raivo Uukkivi ütles et ei ole vaja ja otsus tuleb tervikuna hääletamisele panna. Küsisin selle veel kord üle, et kas keegi soovib otsuse punktide ühekaupa hääletamist. Keegi ei soovinud. Siis panin otsuse eelnõu hääletamisele, kuid volikogu saalis läks valjuhäälseks suminaks, sest ei saadud aru, mida ja kuidas hääletada, kes tohib hääletada. Katkestasin hääletamise ja tegin rahunemiseks ja ka ise järelemõtlemiseks, kas tegutsen õigesti, vaheaja.
    Pärast vaheaega selgitasin, et kuna volikogu liikmed ei pidanud vajalikuks otsuse punktide ühekaupa hääletamist, siis volikogu liikmed, kelle kohta otsustatakse ka preemia maksmist, võivad samuti hääletada, sest otsus sisaldas mitmeid teisi punkte, mille põhjal sai uuendatud vallavalitsus volitused, ja mille osas neil oli õigus ja kohustus hääletada. Toetati otsust suhtega 11:10. Eks nüüd arutamist jätkub kauemakski ja selgemaks saavad mõnedki vastuolulised sätted KOKS-is.
    Sain kogemuse võrra rikkamaks – kui mõni volikogus vastuvõetav otsus sisaldab punkte, mis võivad asetada mõne volikogu liikme huvide konflikti olukorda, siis tuleb need sellest otsusest välja võtta ja vajadusel esitada eraldi eelnõuna.

    ReplyDelete
  3. Jüri, eesmärk on täidetud IRL suutis täita vahendaja rolli - uued nõukogu liikmed said kohe kõigi probleemidega kurssi ja panid imekähku neid lahendama hr Kasemaa. Ilmselt ei mänginud siin mingit rolli Gutmanni surve, Teie mehed oskavad paugust kõiki ülesandeid adekvaatselt lahendada.

    ReplyDelete
  4. Ma kuulasin Elveso nõukogu arvamusi olukorra kohta osakonna juhatuse koosolekul. Nagu ütlesin koosolekul, nimetatud põhjused ei ole minu jaoks veenvad, pigem otsustatule põhjenduste leidmine.

    Ainus tõsiseltvõetav argument tuli Priit Põldmäe suust: "Tekkinud olukorras ei saa ettevõtte töötajad edasi normaalselt töötada, neil puudub kindlustunne selles mis hakkab homme juhtuma. See mõjutab negatiivselt vallaelanike teenindamist". Sellises olukorras oli mitu lahendust, üks halvem kui teine. Otsustama pidi nõukogu.

    Kordan ka siin, et ma usaldan nõukogu irli liikmeid otsuste langetamisel, kuid jään oma arvamuse juurde: ei ole põhjendatud kiire Elveso juhi vahetus enne konkurssi korras sellele ametikohale uue juhi leidmist. Nii otsuste tegemiseks kui ka nendele hinnangute andmiseks peab olema kompetents. Minul selles valdkonnas seda piisavalt ei ole. Kas ka otsustajatel oli?

    Ootan pikemat avalikku selgitust nõukogu liikmetelt.

    ReplyDelete
  5. Kahju, kui inimesel puudub julgus oma nime all kirjutada. Aga olgu pealegi ...

    Kuldne tõde on, et kui tahetakse, et midagi ei otsustataks, siis on alati argumendina võtta, et on vaja teha ikka ja jälle uusi analüüse ja uuringuid. Alati saab ka öelda, et argumendid ei ole veenvad. Jürile on paljudest erinevatest argumentidest räägitud paljudel erinevatel koosolekutel, on neid blogiski esitatud. Teised on neist saanud veendumuse, Jüri mitte. Jüril on õigus jääda oma seisukohale.

    ELVESO juhtimise probleemid, nagu need on praegu avalikult teada, olid olemas juba vähemalt mullu suve lõpust ja väga intensiivselt arutati neid alates oktoobrist. Sellega olid kursis nii ELVESO nõukogu kui ka juhatuse liige. Oldi kursis ka vallavalitsuse ootustega ELVESO töö tänapäevaseks korraldamiseks. Selles osas andis vallavanem ELVESO nõukogule oma teesid, mida ta ootab nõukogult. Need jäid nõukogu ja juhatuse poolt konkreetse vastuseta nii sisu kui ka rakendamise aja suhtes. Nõukogu ja juhatus ei pidanud neid ilmselt arutamist väärivaiks. Ainuke, mida võis vastusena aru saada, oli, et kõik on hästi ja kõik peaks jätkuma samamoodi.

    ELVESOs puudub tänapäevane töö- ja klienditeeninduse kultuur. Puudb, vähemalt mina ei ole aru saanud, et oleks, korrektne dokumendihaldus ja kontrollisüsteem probleemide fikseerimise ja lahendamise üle. Veelgi enam - ELVESO ei pidanudki temasse puutuvaid probleeme oma ülesandeks, vaid vallavalitsuse ülesandeks.
    ELVESOl ei ole põhjendatud organisatsiooni struktuuri, sh põhjendust, miks ettevõtte jaoks väga olulisi tegevusi ostetakse sisse alltöövõtjalt ega ole loodud oma vastavat struktuuriüksust või ametikohta.
    ELVESOs puudub finantsjuhtimine, millest osaliselt probleemid nii konkurentsiametiga, aga eriti hinna kalkulatsioonide ja avalikkusele läbipaistvusega. ELVESO ei ole ajakohast äriplaani ega asjakoahst finantsprognoosi keskpika perioodi jaoks. Konkurentsiametiga vaidluse osas ei suutnud ELVESO arvutuste kaudu vastata isegi mitte küsimusele, et kaua on ettevõte võimeline jätkama, kui konkurentsiameti poolt uut hinda ei kinnitata. Ometi oldi selleks ajaks, kui mina selle küsimuse juhatuse liikmele esitasin, vaidlus konkurentsiametiga käinud juba kuid. Vastust pole tänaseni.

    Rääkimata pikemast arengukavast.

    ELVESO nõukogu liikmed ja juhatuse liige olid jõudnud mugavusameti ja -tulu tasandile. Sealt edasi on vaid üks lahendus - tuleb uuendada juhtorganeid.

    Pool aastat on piisavalt pikk periood, et kõik asjaosalised teeksid enda jaoks analüüsid ja järeldused ja pakuksid välja lahendused muutusteks. Sealjuures ELVESO juhatuse liige oleks saanud ja pidanud esitama oma kava vallavalitsuse ootustele vastuseks. Tegelikult korraldati aga nõukogu koosolek, kuhu kutsuti ka volikogu esimees ja kus 5 tunni jooksul püüti näidata, et mingeid probleeme ELVESOs ei ole, kõik on parimas korras ja vallavalitsuse esitatud probleemid ja etteheited on vaid vallavanema kius. Nii eksitatakse avalikkust senini ja selmet oma rolli täita läksid 3 nõukogu liiget vallavolikogus opositsiooni poolele viies asja poliitiliseks.

    Kindlasti võtab hästi asja kokku ka Priit Põldmäe esitatu. ELVESO peab tegema oma tööd, mitte pidama opositsiooni poolt asjas osalevate inimeste osavalt ärakasutamise abil poliitilist võitlust.

    IRL seisab selle eest, et vallaelanike teenindamine muutuks paremaks ja teeb ka selleks vajalikke otsuseid.

    Pean ka lisama, et on veel argumente, millest kõigist hetkel ei saa kirjutada, kuna käivad mitmesugused vaidlused ja neid on lubatud veelgi ning ei ole korrektne neid fakte sel ajal avalikustada.

    ReplyDelete
  6. Tänan Agu Laiust pika selgituse eest. Aga sooviks saada ka Elveso nõukogu esimehe ja/või liikmete avalike selgitusi.

    Teine küsimus: kus ja kas on võimalik tutvuda Elveso nõukogu koosolekute protokollidega?

    See ei ole loetav Nõupidamise PK_Rae vald ja Elveso 27.03.2008.pdf (570.33 KB)
    See ei ole loetav Nõupidamiste protokoll nr 2 Elveso infopäev 23.04.09f.pdf (2013.67 KB)

    Ja alates 2010. aastast ei ole ma suutnud leida ühtegi Elveso nõukogu protokolli. Tekib küsimus, kas Elveso nõukogu on teinud oma tööd aastal 2010 nii hästi, et 15. veebruaril 2011 maksti nõukogu liiketele lisapreemiat? Samas juba 2011. aastal hakkasid kogunema etteheited nõukogu tööle.

    On veel rida küsimusi, kuid alguses sooviks saada eelmistele vastused.

    ReplyDelete