Saturday 20 November 2010

Külavanemate rollsit vallas

Rae vallas on hästi - kõigil küladel on külavanemad. See annab võimaluse kõik vallas tehtav külavanemate abil valla elanikega läbi arutada, samuti saada nende kaudu tagasisidet küla puudutavate otsuste kohta.
Külavanemate kaela tulevad ka kõigepealt külaelanike küsimused vallavõimu selle või teise otsuse kohta, aga ka soovid midagi külas ära või paremini teha. Raske koorem.
Seetõttu peaksime arutama, kuidas külavanemad saaksid oma rolli paremni täita.
Kuidas oleksid külavanemad parimalt informeeritud vallas toimuvast? Ise kohtun külavanematega kord kuus infopäeval, kus selgitan olulisemaid küsimsui volikogu päevakorras. Usun, et sellest on kasu.
Sealt saan ka teatud küsimusi, millele selle või teise küla vanemad ootavad vastuseid. Olen püüdnud neid vastuseid vallamajast ka hankida ja vanemale edastada.
Paljudel küladel on oma koduleht või blogi. Kuidas oleme kasutanud nende võimalusi inimesi teavitada? Kes seda peaks tegema? Kas ka külavanemad peaksid aktiivselt küsima, et avaldada vallajuhtide artikleid või vastuseid külaelanikke huvitavatel teemadel?
Paljud külavanemad olid IRL valimisnimekirjas ja paljud on ka IRL liikmed. Oleks hea, kui nende mõtteid siin arutaksime.

3 comments:

  1. Kui Vallavalitsus austab külavanemaid siis külaasjade kohta küsitakse külavanema ja külaseltsi arvamust.

    Hetkel süsteemi ei ole. Näiteks Peetri külas, kord küsitakse külavanema seisukohta naaberküla asjadest, kord jällegi ei küsita ka külavanema enda lähinaabri plaanide kohta arvamust.

    Mida iganes Vallavalitsus, arendaja, mõni elanik ei soovi külas teha, sellest peab külarahvast informeerima ja küsima küla seisukohta. Lihtsustatud kujul referendumi läbiviimine (mille tulemus oleks informatiivne) pole raketiteadus.

    Kui kunagi www.petitsioon.ee saab Mobiil-ID rakenduse (mis oli ka kunagi lubatud) siis võib ka seda kasutada arvamusuuringuteks. Aga siis on vaja inimestele seda võimalust paremini tutvustada.

    ReplyDelete
  2. Vallavolikogu keskkonnakomisjonis on saanud tavaks, et komisjoni esimees saadab kõikide arenduste eelnõud ka külavanematele ja ootab neilt tagasisidet.
    Teferendumite abil saab küsida tagasisidet vaid "suurte" asjade kohta (kaevandamine, keskonnaohtliku tootmise käivitamine jmt).
    Parimaks lahenduseks on ikka koostöö ja suhtlemine. Keskkonnakomisjon saadab eelnõud külavanematele, aga ka külavanemad võiksid asjadest, mis häirivad ja pole piisavalt arutatud teavitada komisjonide esimehi või ka volikogu esimeest.
    Oleme ka volikogu esimehele probleemide esitamist praktiseerinud igakuisel külavanemate infopäeval ja mõnigi probleem on saanud ka lahenduse. Mõned senigi töös.
    petitsioon.ee on kodanikualgatuslik ettevõtmine, mis andis kodanikuühendustele (Sh ka külaseltsidele tööriista). Selle kasutamise vastu peaksid nad ikka ise huvi ilmutama. Ega seal midagi keerulist jue ei ole. petitsioon.ee edasiarendamise kohta võiks ka küsida Omanike Keskliidult, kes seni seda veel haldab ja arendab.

    ReplyDelete
  3. Tere Agu, sina oled KÜSKi juht kes toetab petitsioon.ee tegevust. Omanike Keskliidult sain pool aastat tagasi vastuse:

    ****************
    Tere,

    mobiil-id on tõepoolest töökindlam ning mugavam, lisame selle teises, s.o. käimasolevas, arendusetapis eelduslikult aprilli keskpaigaks.

    Edu soovides,
    Taavi Madiberk

    2010/3/26

    -------- Original Message --------
    Subject: Petitsioon.ee ja ID-Mobiil
    Date: Mon, 15 Mar 2010 12:36:06 +0200
    From: "Juri Kivit / Studio of Marketing"
    To:

    Tere,

    Kas on mingi mõjuv põhjus miks hääletamisel ei ole võimalik ID-Mobiili kasutamine?

    Tänud,
    Jüri Kivit
    ***********************

    Täna on 28. november. ;(
    KÜSKi eelarve koosneb sh riigi vahenditest, see tähendab et ka minu maksudest. Seega minu huvi Mobiil-ID rakendamise kohta on õigustatud, kuna paljudele see on kõige mugavam viis seda rakendust kasutada. Ka külaprobleemide lahendamisel.

    ReplyDelete